OPĆI IZGLED

Molosoidan tip psa, mezomorfički i makrotalički, u okviru poželjnih proporcija bez gigantskih dimenzija.
Pojava skladna i snažna zahvaljujući jakim mišićima, koji se oslikavaju pod čvrstom i elastičnom kožom pripijenom uz tijelo i ne baš mlitavim potkožnim tkivom.
Korača mirno ali sigurno, pokazuje svoju inteligenciju i pouzdanost, a svojim pokretima otkriva svoj prirodni i postojano veseli karakter.
Nježne i mirne prirode, upadljive bjeline, sa tjelesnom građom koja ga pretvara u pravog atletu.
 
PONAŠANJE/TEMPERAMENT

Veseo i otvoren, pokoran i naklonjen, ne traži pretjeranu pažnju, uvijek je svjestan svoje snage.
Agresivnost je obilježje koje ne smije posjedovati, a koja se mora strogo kontrolirati i ne poticati.
Njegov nadmeni stav neprestano ga primorava da se bori za teritoriju sa pripadnicima istog spola, što je za mužjake tipično ponašanje. U slučaju sraza mužjaka dogoa s mužjakom druge pasmine, nikada prvi ne napadaju.
Kao lovac, on je pametan, neustrašiv, miran i hrabar.


GRAND. CH. ARG. Bagual Dei Falchi Bianchi

 

Kao uvod u tekst o temperamentu slijedi dio napisan od strane Augustin Nores Martineza a koji je objavljen u njegovoj knjizi "El Dogo Argentino":

    "Vidio sam svog starog Koba iz pampi, lovca na brojne divlje svinje, koji se mnogo puta borio sa odraslim pumama u planinama, čija je glava i čije je tijelo nosilo ožiljke iz njegovih borbi koje su nekoliko puta bile i borbe na smrt, kako strpljivo podnosi najiritirajuća zadirkivanja djece, bez pokazivanja ljutnje, ili najmanje namjere da ugrize."

Dogo traži blizinu svojih vlasnika; za dogo argentino se kaže da nikad ne leži pored vaših stopa, on leži na njima. On je pouzdan čuvar, zainteresiran za sve i koji uživa u društvu prijatelja njegove obitelji. Primijeti li direktnu prijetnju za bilo kog člana obitelji, uvijek će reagirati zaštitnički. Dogosi vole djecu sa velikom ljubavlju. U vidokrugu najmlađih, dogo će se ozariti kao dijete na Božićno jutro. Oni su nježni i puni ljubavi prema djeci i obitelji koliko su ustrajni u borbi sa svojim plijenom.

Toplina bića i udobna fotelja će čuvati odraslog dogosa mirnog satima. Oni su čisti kućni psi čija dlaka zahtjeva malo brige.

Vježbe poslušnosti su zabavne za dogo argentino. Oni su prirodni pratioci i izvrsno reagiraju na pozitivnu i motivirajuću obuku. Uživaju u radu i čine vlasnika zadovoljnim. Sa druge strane, dogo argentino ne razumije grub trening i ponekad će izgledati tvrdoglav prema ovakvoj metodi obuke. Njegov temperament je stabilan i ostavlja utisak brze prilagodljivosti različitim situacijama. Dok radite vježbe poslušnosti, uvijek imajte na umu da je dogo argentino lovački pas. Kao i sa svim drugim lovnim psima, uvijek ćete raditi na usmjeravanju njegove pažnje ka vama a ne prema uzbudljivim mirisima okoline. On će osjećati mirise u zraku i na zemlji što može biti vrlo zbunjujuće za psa dok se radi sa njim. Zbog toga, morate ga naučiti da postoji vrijeme za rad i vrijeme za lov, što može biti test strpljenja i za vodiča i za psa.

Dogo argentino je također vrlo osjetljiv pas koji rijetko treba fizičke opomene. Teška ruka i okrutan vlasnik će vrlo brzo upropastiti ovog psa. Ova osjetljivost omogućava iskusnom vlasniku da obuzda ili preusmjeri lovni nagon u druge prihvatljive oblike ponašanja koji su pogodni za život u naseljima. Blage i i dosljedne korekcije su mnogo uspješnije nego grube fizičke kazne. Obično je povišen ton glasa dovoljan za prijenos naredbe.
Dogo argentino je vrlo inteligentan i njegov trening je "mač sa dvije oštrice". Sa jedne strane, dogo lako uči uz pomoć pozitivne motivacije, dok sa druge strane, prekomjerni rad i ponavljanje vrlo brzo dosade.

Dogo argentino je dobar čuvar. Uvijek je na oprezu i, uz pravilnu socijalizaciju, ima dobru sposobnost procjenjivanja. Svakako, s obzirom na činjenicu da je lovački pas, dogo argentino nije tip psa kojeg bi ste mogli ostaviti pred vašom kućom i očekivati da će on tu i ostati.

Kao zaključak, vrlo jasno se vidi da dogo nije pas za svakog. Njegov ekstremno jak lovni nagon i istrajnost, spojeni sa visokim nivoom energije i inteligencije, rezultiraju u psu koji je previše za jednog prosječnog vlasnika.

 

dogocentral.com/


Lumma de Venored


VAŽNIJE PROPORCIJE  

Kao mezoforfične životinje ni jedan dio ne odskače od cjeline tijela, koje je skladno i simetrično.
Visina grebena jednaka je visini sapi.
Dubina prsnog koša (između vrha grebena i najniže točke prsnog koša) iznosi 50% visine grebena.
Dužina tijela od grebena do stražnjice premašuje visinu grebena za 10%.
 


Audacity Fe de Indio

GLAVA:
Mezocefalnog tipa, snažnog i moćnog izgleda, bez okomitih kutova ili naglašenog usjeka. Profil pokazuje gornju liniju koja je izdubljena i izbočena: izbočenja na glavi zbog ispupčenosti potiljka i mišića koji podržavaju sitnjenje hrane, blago izdubljena na čelu.

Stražnji dio glave: masivan, konveksan u anteroposteriornom i lateralnom smjeru kao i gledano odozgo, zbog naglašene žvačne i zatiljne muskulature. Zatiljna kost ne smije biti izbočena, snažni vratni mišići moraju je pokrivati u potpunosti, zbog čega prijelaz od glave k vratu izgleda blago svinuto (glava se spaja s vratom formirajući snažan mišićni luk).
Stražnji dio glave mora odavati dojam velike snage. Žvačna muskulatura mora biti iznimno jaka jer je to pasminsko obilježje koje omogućuje psu da uspješno drži plijen bez popuštanja ugriza. Pa ipak gledano frontalno, ne smije biti neumjereno naglašena naspram širine glave između ušiju.

Divergentan oblik glave, koji u većoj mjeri podsjeća na glavu bulterijera, smatra se jednom od težih grešaka koja se strogo kažnjava.
 

Stop blago definiran, kao prijelaz od izbočenog predjela glave k neznatno ulegnutom čelu. Gledano sa strane, vidi se jasno određen profil uvjetovan nadobrvnim grebenom.

Njuška je jednake duljine kao stražnji dio glave, što znači da je zamišljena linija koja povezuje unutarnje kuteve očiju podjednako udaljena od vrha nosa i zatiljne kosti. Jaka, veće duljine nego širine, dobro razvijena i sa stranama koje su blago nagnute. Gornja linija je blago zakrivljena prema dolje, što je specifična karakteristika pasmine.
Nešto kraće i punije njuške od traženih se toleriraju, ali se one dulje i laganije strogo kažnjavaju prilikom suđenja. Za njušku se traži da bude duboka i da svojim oblikom podsjeća na široki pravokutnik.
Klinasti oblik njuške je nepoželjan.


Koby del Indio Blanco


Usne
su pravilne i priljubljene, s opuštenim, crnopigmentiranim rubovima.
Pretjerano opuštene (viseće) usne strogo se kažnjavaju. Nepigmentirani rubovi usana su nepoželjni.

Nos je crnopigmentiran, lagano prćast, nosnice jako naznačene.
Nepotpuno pigmentiranom nosu se progovara, a pigmentiranost ispod 50% površine nosa vodi ka diskvalifikaciji psa.

Oči su tamne ili boje lješnjaka. Rubovi kapaka crni ili svijetli. Poželjniji su crnopigmentirani rubovi kapaka.
Razmak između očiju mora biti velik, pogled živahan i inteligentan, istodobno prodoran i čvrst.
Boja lješnjaka u dogo argentina predstavlja vrlo širok spektar boja koje se protežu sve do žute. Jedino se plave ili raznobojne oči kažnjavaju diskvalifikacijom.
Oči bi trebale biti trokutastog oblika, dok bi razmak između kapaka trebao biti relativno malen. Koso postavljene oči nisu poželjne.

Uši su visoko i bočno usađene, trokutastog oblika. Srednje duljine, široke, čvrste, ravne i zaobljene na krajevima. U prirodnom padu prekrivaju pozadinu obraza, kada je pas na oprezu onda su poluuzdignute.
Danas kupiranje ušiju više nije obvezno, a sve je veći broj zemalja koje takvo kupiranje općenito zabranjuju. Mužjacima se uši kupiraju kratko, dok se ženkama kupiraju nešto dulje.

ČELJUSTI/ZUBALO:
Čeljusti se pravilno se preklapaju, bez deformacija su i snažne, s krupnim pravilno usađenim zubima.
Točniji prijevod standarda glasio bi da zubalo mora biti čvrsto prianjajuće, a ne da se mora pravilno preklapati.
Koliko god nekima bilo nejasno to znači: da je u dogo argentina pravilan škarasti i klještasti zagriz, a da se tzv. obrnuti škarasti zagriz (donja vilica ispred gornje), ako je čvrsto prianjajući bez prostora i odmaka između gornje i donje vilice, smatra manom koja se tolerira. Takvi psi, naročito ako je riječ o vrhunskim psima, normalno ulaze u konkurenciju na izložbama. U uzgoju bi se trebala postaviti stroža ograničenja. Partner takvog psa (obrnuti škarasti zagriz) smije biti isključivo pas sa škarastim zagrizom.
U slučaju da postoji odmak između gornje i donje vilice koji tvori prostor između zubala, bez obzira koliko mali bio, kazna je diskvalifikacija.
Enogmatizam (čeljusti povučene unazad i zubi koso usađeni prema unutra) i prognatizam (čeljusti jače isturene naprijed i zubi u njima koso usađeni) se najstrože kažnjavaju.
Suprotstavljena mišljenja postoje i u pogledu nedostatka zubi. Vremenom i praksom ustalilo se mišljenje da broj premolara nije bitan (osim ako nije riječ o nedostatku većeg broja zubi), a da je odluka suca u pogledu nedostatka molara (kutnjaka) njegov individualni odabir koji treba poštivati. Obostrani nedostatak P4 postao je toliko tipičan da su brojni veliki šampioni ove pasmine opterećeni tim nedostatkom.
Sve navedeno je stav Antonia i Augustina Noresa Martineza, argentinskih uzgajivača i sudaca, talijanskih kinologa koji se bave ovom pasminom, austrijskog Dogo Argentino Kluba i dr. Otta Schimpfa, te gotovo svih sudaca specijalista za pasminu dogo argentino.
Kompletno škarasto zubalo koje sadrži 42 zuba predstavlja ideal kojem trebaju težiti uzgajivači u svom uzgoju.
Poseban zahtjev kod zubala dogo argentina, a na koji se rijetko pazi, jest da se incisivi nalaze u ravnoj liniji, ravnomjerno usađeni između canina.
 


Indio del Litoral

 

VRAT

Srednje dužine, snažan, povijen, pravilno oblikovan, s vrlo debelom kožom koja je preko grla naborana kao u mastifa, bodroške doge ili buldoga (dakle, vrat je prekriven debelim i elastičnim slojem kože koja slobodno klizi preko potkožnog tkiva, opuštenije nego na ostalim dijelovima tijela), a nije suh kao u bullterijera. Dlaka je malo dulja nego na ostalim dijelovima tijela. Vrat dogoa mora biti iznimno snažan i blago zakrivljen. To su obilježja pasmine. U smjeru od ramena prema glavi mora se postupno sužavati.
 

TRUP PRSA/PRSNI KOŠ:
Široka i duboka, pružaju velikim plućima mnogo prostora. Gledano sprijeda i sa strane, prsa moraju dopirati svojom najnižom točkom do ispod lakta. Vrh prsne kosti je u nivou vrha ramena, a najniža točka prsnih rebara je minimalno u liniji lakta.
 

RAMENA:
Vrlo snažna, s plastično istaknutom muskulaturom bez predimenzioniranosti, horizontalnog nagiba od 45 stupnjeva.
Greben širok i visok, naglašeno pravilnih kutova.
Iznimno jak i naglašen greben predstavlja specifično pasminsko obilježje.

LEĐNA LINIJA (LEĐA):
Leđa krupna i snažna, dobro razvijenih mišića. Na grebenu viša, blago se se spušta prema križima. Dogoe, kao i sve teške goniče, karakterizira blaga povijenost leđa - od točke gdje se greben spaja s leđima do završetka leđne linije na križima. To nije nešto što se tolerira, već je to odlika koja omogućava motornom sustavu teških goniča kretanje dugotrajnim polutrkom i galopom.

REP

Dug i snažan, ne dopire ispod skočnog zgloba, obično nisko nošen, pri radu je uzdignut iznad gornje linije i stalno maše.


Audacity Alef

Kada je pas u trku onda je u nivou sa gornjom linijom ili malo iznad nje. Postavljen na srednjoj visini, prema gornjoj liniji je pod kutom od 45 stupnjeva.


Espuela Los Matreros

NOGE

PREDNJE NOGE:
Proporcionalne veličini psa, one formiraju čvrstu i masivnu građu od kostiju i muskulature.
Gledano frontalno ili iz profila prednje noge su ravne, paralelne, s kratkim, čvrsto zatvorenim prstima.
Gornji dio noge je srednje dužine, proporcionalan cjelini, jak i veoma mišićav.
Laktovi su jaki, prekriveni čvršćom i elastičnijom kožom bez nabora ili neravnina. Prirodno su pritisnuti uz grudi.
Podlaktica je dužine kao i gornji dio noge, prava, jakih kostiju i muskulature.
Došapja su ravna, jakih kostiju, horizontalno se spuštajući pod kutom od 70 do 75 stupnjeva.
Prednje šape su zaobljene, kratkih i čvrsto zbijenih prstiju. Mesnatih i jakih jastučića, prekrivenih grubom kožom.

STRAŽNJE NOGE:
Butine vrlo mišićave, došapja kratka, prsti čvrsto zatvoreni, bez čaporaka, kutovi umjereno izraženi.
Stražnje noge stvaraju utisak velike snage i moći koju njihova funkcija zahtijeva, one su snažne, čvrste i paralelne. Osiguravaju eksplozivnost i karakterističan hod.
Gornji dio butine - jak i vidljivo razvijene muskulature. Ko-femoralni kut blizu 100 stupnjeva.
Za dogoe se govori da im noge nikada ne mogu biti pretjerano mišićave. Kutovi nogu su otvoreniji nego u drugih pasmina, da bi im se omogućila optimalna sposobnost odupiranja (prilikom zadržavanja plijena i sprečavanja njegova bijega) i osigurao visok stupanj ravnoteže. Navedeno obilježje također pospješuje eksplozivnost pri kretanju na malom prostoru. S druge strane, otvoreni kutovi nogu umanjuju sposobnost dugotrajnog kretanja i predstavljaju hendikep za goniče. Dugo su se stručnjaci mučili da bi točno definirali optimalan izgled kutova kod dogoa. Naposljetku, možda je najbolje to formulirao kinološki sudac i specijalist za pasminu dogo argentino Peter V. Montfoort (NL) kad je rekao: Kutovi moraju biti dovoljno zatvoreni da bi se pas mogao normalno kretati... Vrlo jednostavno rečeno, a vrlo točno!
Koljeno je u istoj ravni s nogom, femoralno-tibialni kut blizu 110 stupnjeva.
Skočni zglob je područje korijena stopala i njegove pozadine je kratko, čvrsto i stabilno, što omogućava dobru pokretljivost ekstremiteta. Jak skočni zglob upečatljivog kalkaneusa, tj. vrha skočnog zgloba. Kut prema zglobu je približno 140 stupnjeva. čvrst, skoro cilindričan, horizontalan prema kutu od 90 stupnjeva.
Stražnje šape su iako malo manje od prednjih, sa istim su obilježjima kao i prednje.

 
KOŽA

Kompaktna, čvrsta, ali mekana i elastična. Priljubljena uz tijelo i to kroz potkožno tkivo, koje omogućuje pokrete bez većih nabora, osim u predjelu vrata (grla) gdje je tkivo mlitavije.
Kožna pigmentacija je u većoj ili manjoj mjeri prisutna u svih pasa ove pasmine, a sa godinama se pojačava.
 
DLAKA

Dlaka mora biti jednolična, kratka i oštra. Svilenkasta dlaka je nepoželjna.
Prosječne duljine od 1,5 do 2 cm.
Promjenljive gustine uvjetovano klimatskim uvjetima. U hladnim klimatskim područjima dlaka je gušća i pruža zaštitu od hladnoće. U toplijim klimatskim područjima ona je rijetka i tanka, otkriva kožu tako da je kožna pigmentacija jasnije vidljiva, a što pak nije mana.
Boja dlake je potpuno bijela. Pigmentiranost dlake je dozvoljena samo na glavi i to samo jedna mrlja i to pod uvjetom da ne pokriva više od 10% površine glave. Između dva jednako ocijenjena psa sudac uvijek treba bolje ocijeniti psa koji je bjelji.
 

VISINA/TEŽINA
Kod ovih parametara, treba naglasiti da je kod dogo argentina najvažnija proporcionalnost!

Visina u grebenu
- mužjaci: 62 - 68 cm
- ženke: 60 - 65 cm.
Idealno za ženke 62-64 cm
Idealno za mužjake 64-65 cm

Težina
- mužjaci: 40 - 45 kg
- ženke: 40 - 43 kg.
 
GREŠKE: Svako odstupanje od navedenih oblježja je greška, a njezina ozbiljnost i posljedica ovise od njezine naglašenosti.

TEŠKE GREŠKE:
- Slaba razvijenost kostiju i muskulature,
- Nos svjetlije pigmentiranosti,
- Viseće usne,
- Mali, slabi i oštećeni zubi, nedostatak zuba,
- Pretjerano svijetle oči, entropija, ektropija,
- Bačvasta prsa (barrel chest) i Ravna rebra- tzv kobilica (keel chest),
- Prevelik kut skočnog zgloba,
- Netipično kretanje,
- Pretjerana pigmentacija kože kod mladih pasa,
- čaporci,
- Nemiran temperament.


Caiman de la Herencia


Luisa Verdes PampasDISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:

- Svijetloplave ili raznobojne oči,
- Gluhoća,
- Mrlje na dlaci po tijelu, osim jedne mrlje na glavi do korijena uha,
- Svijetli nos ili depigmentiran nos s nedostatkom preko 50% pigmenta,
- Jako obješene usne,
- Prognatizam ili enogmatizam,
- Rđolika (izdužena klinasta) glava,
- Dugačka dlaka,
- Visina ispod 60 cm,
- Fizički nedostaci,
- Agresivnost.

Napomena: mužjaci trebaju imati dva testisa spuštena u skratum (mošnje).
Prema odredbama HKS-a, da bi psi mogli pristupiti uzgojnom pregledu i biti korišteni u uzgoju moraju obaviti pretrage za displaziju zgloba kuka. Toleriraju se samo stupnjevi A, B, C I D.